Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Na biskupství je k vidění unikátní výstava o dějinách hradecké diecéze

Expozice k 350. výročí hradecké diecéze . v biskupské rezidenci potrvá do konce listopadu 2014.

Biskupství královéhradecké slaví 350. výročí svého založení. 10. listopadu 1664 vydal papež Alexandr VII. zakládací bulu biskupství a prvním episkopem ustanovil Matouše Sobka z Bilenberka. K tomuto výročí je ve výstavní síni biskupské rezidence výstava 350 let Bikupství královéhradeckého - Zapomenuté poklady z církevních sbírek 1664-2014 zpřístupněna veřejnosti vždy v pondělí až pátek v době od 9 do 17 hodin. Výstava ukazuje artefakty, které veřejnost uvidí poprvé a potrvá do konce listopadu.

Jubilejní výstava přiblíží návštěvníkům dějiny královéhradecké diecéze od středověku až po současnost prostřednictvím atraktivních exponátů z církevních sbírek, které ve své většině nebyly dosud veřejnosti prezentovány. Je doplněna počítačovou aplikací s medailonky všech dvaceti pěti královéhradeckých biskupů i popisem poutních a významných kostelů v diecézi.

Každé z historických období reprezentují zvlášť vybrané artefakty. Například nejstarší dobu dokresluje tzv. Rohenická kasule zdobená vzácnou středověkou výšivkou z konce 15. století s motivem Madony.
Unikátem je poprvé prezentovaný soubor osmi měděných matric z 18. století pocházející z dominikánské klášterní rezidence v Nových Dvorech u Kutné Hory.
Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout milostnou oblékací sochu Madony z Hemže oděnou do původních šatů z 18. století.
Z doby episkopátu Josefa Doubravy se dochovala návštěvní kniha rezidence, která je nesporným svědkem toho, že biskupství bylo živým společenským centrem.
Zcela osobní věci – brýle, hodinky – přibližují biskupa Karla Otčenáška, jehož návrat do diecéze byl zároveň i návratem církevního života do všedních dnů.

Pro školy je připraven interaktivní program.

Vstupné: základní 50 Kč, snížené 20 Kč (děti, studenti, senioři). Výstava potrvá do 30. listopadu 2014.

Výstava probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury.

Zdroj: Královéhradecká diecéze
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“