Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Velikonoce na zámku

Národní památkový ústav – územní odborné pracoviště v Josefově Správa státního zámku Hrádek u Nechanic Vás zve na VELIKONOCE NA ZÁMKU. Při prohlídce zámeckých interiérů se seznámíte s historií Velikonoc, s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí a s mnoha dalšími zajímavostmi z období nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce.

Zámek bude otevřen:
od soboty 31. 3. do pondělí 9. 4. od 9.00 hodin do 16.00 hodin.
od pondělí 2. 4. do středy 4. 4. pouze pro předem ohlášené skupiny!

O Velikonocích bude otevřena i stará zámecká kuchyně, kde můžete ochutnat i sváteční zámecký likér!

V dubnu je dále otevřeno pro veřejnost o víkendech, v ostatní dny pouze pro předem ohlášené skupiny.

Při prohlídce zámecké expozice v přízemí zámku (tzv. malý okruh, který je přístupný i pro vozíčkáře) Vám řekneme vše o Velikonocích.

Dozvíte se, od kdy se Velikonoce slaví, jak se vypočítá termín Velikonoc, kdy začíná velikonoční půst, co je Pašijový týden, kdy jsou a co znamenají Květná neděle, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční. Řekneme Vám, co je to postní plátno, paškál, ornát a že pučálka, pražma, hlavička a kočičí tanec jsou typická velikonoční jídla!

Dále Vás "provedeme" některými zeměmi v Evropě, jak tam slaví Velikonoce, ukážeme Vám staré velikonoční pohlednice a mnoho dalších předmětů spjatých s Velikonocemi.

Na Velikonoční pondělí bude sloužena mše svatá v zámecké kapli sv. Anny, kterou bude celebrovat P. Marian Benko z římskokatolické farnosti Nechanice.

Rezervace vstupenek a další informace naleznete na: www.hradekunechanic.cz

Zdroj: Město Hradec králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“