pátek 30. září 2011 | Zpracoval(a)
Petra S. Lyková
Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov otevírá cvičné pracoviště gastronomických oborů. Provoz slavnostně zahájí ve středu 5. října. „Kavárnička“ nebude sloužit jen studentům, ale bude otevřena také pro veřejnost. K dispozici bude šestnáct míst k sezení a lidé sem budou moci přijít každý všední den od 7 do 15.30 hodin.
„Máme určitou výhodu, protože škola je ve středu města na Masarykově náměstí. Budeme nekuřácké pracoviště." /vedoucí učitelka potravinářských oborů novobydžovské školy Radka Drobná/
Prostory budou sloužit také k odbornému výcviku studentů z oborů kuchař – číšník a cukrář, ale poslouží také k výuce odborných kurzů pro dospělé. Podle Drobné se jedná například o barmanský kurz, moderní trendy studené kuchyně či přípravu moderních odlehčených dortů.
„Budoucí číšníci by se měli přímo v praxi naučit, jak mají obsloužit zákazníka nebo jak s ním komunikovat. Lidé tu dostanou příležitost něco dobrého zakousnout, a mohou se tak přesvědčit o kvalitě práce našich studentů,“ doplnila Radka Drobná.
Během školního roku se tu vystřídá na padesát studentů druhých a třetích ročníků školy a také přibližně padesát frekventantů odborných kurzů pro vzdělávání dospělých. Zároveň zde budou zajišťovat snídaně, ale také svačiny pro samotné studenty.
„Nabídneme především výrobky našich žáků – zákusky, dorty, výrobky studené kuchyně, míchané nápoje a široký sortiment kávy. Zajistíme rovněž přípravu rautů a občerstvení například pro firmy či podnikatele,“ dodala Radka Drobná.
Zdroj: Hradecký deník