Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Tma a dobrá káva

Vypít kávu potmě, zkonzumovat dezert, ale také poslechnout si příjemnou muziku či povídku z dílny nevidomých a slabozrakých lidí budou moci návštěvníci od 21. do 30. června ve vinném sklípku U královny Elišky (Dlouhá 194, Hradec Králové). V tyto dny tu od 14 do 20 hodin otevře obecně prospěšná společnost Tyfloservis v Hradci Králové temnou kavárnu.

Cílem projektu je názorně přiblížit široké veřejnosti podmínky, v nichž nevidomí lidé žijí. Dále zprostředkovat setkání s nevidomými a slabozrakými lidmi, kteří budou v kavárně obsluhovat a také zajišťovat doprovodný program. Obecným cílem projektu je podpora integrace nevidomých a slabozrakých lidí do společnosti. Tyfloservis slaví letos 20 let své existence, projekt tedy připomíná i toto výročí.

„Návštěva Temné kavárny nabízí vidícím lidem nevšední zážitek, kdy se ocitají v úplné tmě, aniž by měli na očích tmavé brýle, které si mohou při prvním zaváhání či nejistotě sundat. Zjistí, že v dané situaci je všechno trochu jinak, než byli doposud zvyklí. Pro návštěvníky je to obvykle zážitek na celý život,“ uvádí Josef Cerha, ředitel Tyfloservisu.

Dveře do kavárny se budou otevírat v každou celou hodinu, kdy budou hosté uvedeni dovnitř. Obsluha z řad nevidomých a slabozrakých lidí je bude provázet celým zážitkem a dodávat potřebnou jistotu ve světě tmy. Umělci ze stejných řad budou návštěvníkům nabízet další zážitky ze světa hudby, prózy, poezie a filmu. Zájemci se mohou k návštěvě dopředu objednat na telefonu 608 572 341.

Projekt Temná kavárna je součástí festivalu Divadlo evropských regionů. Aktivita je podpořena městem Hradec Králové a primátorem. Více o obecně prospěšné společnosti Tyfloservis - krajském středisku Hradec Králové najdete na www.tyfloservis. cz.

(MMHK - Martinek Lukáš Ing.; Juppová Marie Ing.)

Zdroj: Město Hradec Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“