Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Stroj času: Jak evropské politiky za posledních 35 let změnily náš běžný život

Kdo z vás si pamatuje rok 1979? Mobilní telefony existovaly jen ve Star-Treku a při přejezdu z jedné země do druhé se čekalo v dlouhých frontách na proclení – a to pokud jste vůbec cestovat mohli. Stroj času na parlamentních volebních webových stránkách vám nabízí krátký návrat do minulosti. Podívejte se, co všechno se od roku 1979 do roku 2014 změnilo, a jakou v tom hrál roli Evropský parlament.

Aplikace vám nabízí návštěvu běžného bytu roku 1979, kdy se konaly první přímé volby do Evropského parlamentu, a také bytu současného, z roku 2014. Projděte se tehdejší i současnou kuchyní i obývákem, klikejte na jednotlivé předměty, které nás provázejí naším každodenním životem, a z nichž každý reprezentuje jednu z oblastí života v EU, a uvidíte, jak v této oblasti vypadal život tehdy, a jak jsme na tom teď. A taky to, jak byly naše životy ovlivněny evropskými politikami, jako jsou zavedení eura, zrušení vnitřních hranic nebo pravidla na ochranu spotřebitele.

Aplikaci můžete používat na vašem desktopu i na tabletu, a je dostupná ve všech 24 oficiálních jazycích EU, včetně češtiny.

Můžete ji sdílet na sociálních sítích, a brzy bude možné ji i přímo vkládat.

Stroj času najdete už teď na několika místech: zkuste stránky k volbám do Evropského parlamentu (http://www.elections2014.eu/cs), nebo se podívejte přímo tady (http://www.europarl.europa.eu/ep_products/infographics/timemachine/index_cs.html).

Zdroj: Europedirect
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“