Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Staňte se hostitelskou rodinou zahraničního studenta

Mezinárodní nezisková organizace AFS letos bude oslavovat 100 let od svého založení v roce 1914. A česká organizace AFS Mezikulturní programy, o.p.s. (www.afs.cz) by Vám ráda nabídla možnost stát se hostitelskou rodinou zahraničního studenta.

Od roku 1996 bylo touto organizací v ČR hoštěno více než 800 zahraničních středoškoláků ze 32 zemí světa. AFS ročně hostí na 70 středoškoláků. Zahraniční studenti bydlí během pobytu v hostitelských rodinách a navštěvují střední školy, zpravidla gymnázia, kde se účastní výuky s přihlédnutím ke svým jazykovým schopnostem.

Českým středoškolským studentům také nabízíme možnost vycestovat do zahraničí, ověřené hostitelské rodiny máme téměř po celém světě.

Pokud máte o takovouto netradiční zkušenost zájem, kontaktujte prosím přímo hostitelskou koordinátorku AFS Moniku Janovskou (monika.janovska@afs.org, tel.: 222 317 138, mobil: 602 334 427). Další informace o hoštění naleznete také na webových stránkách http://www.afs.cz/hostitelsky-program/

Hostitelská rodina:

Hostitelskou rodinou se může stát každá rodina, která se rozhodne nezištně poskytnout po určitou dobu (3, 6 nebo 10 měsíců) domov mladému člověku z odlišného kulturního prostředí. Společným znakem hostitelských rodin je odhodlání poznat odlišnou kulturu a přijmout v zahraničním studentovi nového člena rodiny.

Ze zkušeností hostitelských rodin vyplývá, že přítomnost zahraničního studenta přináší nové zážitky, nové zkušenosti a informace o zvycích a tradicích v jiných zemích a v neposlední řadě napomáhá i odbourávání jazykových bariér. Hoštění studenta je přínosem nejen pro rodiče, kteří mají šanci nahlédnout chování svých dětí z jiného úhlu pohledu, ale i pro děti, které zpravidla zlepší své sociální schopnosti a vnímavost k jiným kulturám a odlišnostem obecně.

Podpora AFS:

AFS zajišťuje všem studentům legální pobyt a zdravotní pojištění na území ČR. Najde studentovi vhodnou střední školu v blízkosti místa bydliště, hradí náklady spojené s dopravou do školy a školní výukou. Individuální podpora zahraničního studenta a rodiny je zajištěna prostřednictvím tzv. kontaktní osoby – vyškoleného dobrovolníka, který je průvodcem studenta v nové kultuře a oporou při řešení obtížných situací.


Zdroj: AFS
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“