Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Festival Týden vědy a techniky

Ve výzkumných institucích a ústavech Akademie věd dnes začíná festival Týden vědy a techniky. Třináctý ročník nabídne více než 500 akcí po celé České republice, včetně téměř 60 výstav, 330 přednášek a expozic. Přehlídka, která má letos motto Fascinace světem, se pořádá do 15. listopadu.

"Festival se rozprostírá po celé republice. Navštíví nejenom Prahu, Brno, Ostravu a České Budějovice, ale i Liberec, Pardubice nebo Ústí nad Labem a další. Znamená to, že jdeme přímo s exkluzivními přednáškami a výstavami za jednotlivými návštěvníky i v menších městech," řekl ČTK mluvčí Akademie věd Jan Martinek, která festival organizuje.

Zájemci se mohou setkat s vědci na přednáškách, ve vědeckých kavárnách, seminářích i na exkurzích v laboratořích, kde jim ukážou nejmodernější výzkumné přístroje a přiblíží nejnovější trendy v oboru.

Přednášky nabídnou témata od matematiky a historie, až po nanomateriály, energii vody, české právo, imunitní systém nebo vesmíru. Lidé budou moci nahlédnout do tajů mikrosvěta i záhad lidského mozku, "zavítat" do samého nitra zemětřesení a do vzdálených koutů Sluneční soustavy, rozkrýt tajemství DNA anebo kmenových buněk, nebo se pokusit najít nové zdroje energie.

Festival nabídne i návštěvy pro veřejnost různých výzkumných institucí. Například Astronomický ústav AV ČR otevře 15. a 16. listopadu dveře svého pražského pracoviště nikoliv hvězdárny v Ondřejově.

Přijít mohou i rodiče s dětmi nebo školy, pro ně připravují vědci speciální program s doplňovačkami nebo pozorováním dalekohledem. "Chceme, aby mohla přijet maminka s dítětem, nebo celá rodina. Malé dítě si bude hrát a rodiče poslouchat přednášky," řekl ČTK mluvčí ústavu Pavel Suchan. Zajímavá bude podle něj například přednáška o letošním maximu sluneční činnosti, která se koná 6. listopadu v Olomouci.

Bližší informace o festivalu jsou k dispozici na webu www.tydenvedy.cz. Zde také mohou lidé zhlédnout záznamy pražských přednášek, které se budou po internetu přenášet.

Zdroj: ČTK
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“