Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

S.T.O. a Melodybrass na jednom pódiu

V sobotu 7. dubna se v jeden večer setkají dva velké východočeské orchestry na jednom pódiu. Stane se tak v Chlumci nad Cidlinou v Říhově domě od 20:00 do 1:30 hodiny. Obě tělesa již stejné pódium sdílela několikrát, lze se tím pádem těšit na zajímavou hudební spolupráci.

S.T.O. je žákovský stageband, který se z původních dvanácti hráčů postupně rozrostl na velký pětadvacetičlenný orchestr a již devátým rokem swinguje nejen na Hradecku, ale i po celé republice a v zahraničí. „Hráli jsme v Polsku či Itálii, ale největší zážitky jsme si přivezli z USA, kde jsme vloni již podruhé sklízeli uznání od studentů hudebních škol, jejich profesorů, ale i nejrozmanitějšího publika. Zájezd za moře by měl absolvovat každý, kdo se chce zabývat hraním jazzu a swingu. Je to obrovský zážitek a poučení, když vidíte, jak se tento žánr interpretuje ve své kolébce, St. Louis,“ říká kapelník S.T.O. Tomáš Antonín Mucha, který právě nyní „koučuje“ natáčení již druhého CD kapely.

Tentokrát její členové vše pojali zcela profesionálně a na albu se pracuje ve studiu Václava Vlachého v hradecké Třebši. Výsledek se dočká prezentace v úterý 5. června na křtu v královéhradeckém AC Klubu.

Melodybrass je orchestr, který vznikl na základě amatérského, leč absolutního přesvědčení šířit radost z hudby. Na začátku všeho stál žákovský orchestr ZUŠ v Chlumci nad Cidlinou, který vychoval spoustu muzikantů.

Jedním z nich byl právě šéf S.T.O. Tomáš Antonín Mucha, kterému přestalo stačit hraní v ZUŠce a chtěl víc. Proto s Patrikem Žilákem sezvali malou dechovku, se kterou dva roky koncertovali na Chlumecku.

S Muchovým odchodem se zdálo, že kapela nebude pokračovat, ale právě v tomto okamžiku se objevil na scéně nynější kapelník Jan Petrovický. Ten orchestru vdechl novou energii, přejmenoval ho z Olešanky na Melodybrass, žánrově ho nasměroval od dechovky ke swingu, pozvedl ho na vyšší úroveň. Nyní je Melodybrass vyhledávaným tělesem s vynikajícími sólisty a především průkopníkem, který se nebojí uspořádat taneční večer sestavený z ryze swingové muziky. Úspěchy těší orchestr o to víc, že swing je spíše menšinovým žánrem.

Zdroj: Hradecký deník
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“