Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Perly ze sběren spotřebičů v Hradci Králové

V královéhradeckém obchodním centru Atrium je až do 19. srpna umístěno dočasné Muzeum spotřebičů. Uvidíte v něm nejlepší televize, rádia nebo telefony, které lidé odevzdali k recyklaci elektroodpadu, doplněné o exponáty brněnského technického muzea. Řadu z nich si lze pustit.

Putovní výstavu přivezla společnost Asekol, která organizuje zpětný odběr elektrospotřebičů. Sběrné dvory vybíraly staré elektrospotřebiče v soutěži, Technické muzeum v Brně je pak zrestaurovalo.

Kdo z dnešních třicátníků měl v dětství možnost zahrát si hru na počítači ZX Spectrum nebo IQ 151, může na výstavě znovu. K dispozici jsou populární hry tetris nebo had.

Celkově je na výstavě přes sto spotřebičů. Každý má štítek s krátkým popiskem a na panelu je zasazen také do dějinného kontextu. Můžete se tedy podívat, na jaké televizi současníci sledovali let Vladimíra Remka do vesmíru nebo spartakiádu z roku 1980. Záznam zahájení televizního vysílání z roku 1953 nebo invazi v srpnu 1968 si můžete poslechnout také z dobového rozhlasového přijímače. U panelu starých rádií značky Tesla si můžete rovněž zacvičit s hlasatelem roku 1933 nebo fandit Spartě či Slavii za zvuku komentáře legendárního Josefa Laufera.

Zdroj: Luboš Kratochvíl, iDNES.cz
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“