Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Pokořte rekord a podpořte život ve zdraví

Zdraví je spojující motiv dvou akcí, jejichž průsečíkem budou 10. června královéhradecké Šimkovy sady. Při pokusu o překonání rekordu tu budou od rána kondičně chodit příznivci i noví zájemci o nordic walking - severskou chůzi s holemi, odpoledne pak v parku ukončí jednu z etap peloton cyklistické charitativní akce Na kole dětem, která v čele s Josefem Zimovčákem putuje přes Čechy a Slovensko na pomoc onkologicky nemocným dětem.

Hradec vyhlásil rok 2011 rokem rodiny, a stejně tak i obě akce jsou otevřené všem věkovým a výkonnostním kategoriím. Chůzi nordic walking může vyzkoušet každý a zrovna tak i cyklisté vyzývají k účasti a začlenění se do jízdy. „Zhruba v 16.30 hodin přijede do Šimkových sadů peloton v čele s Josefem Zimovčákem, mnohonásobným mistrem světa v jízdě na vysokém kole. Pro děti a méně zdatné cyklisty, kteří by chtěli akci svou účastí podpořit, je naplánováno shromaždiště v Předměřicích na volném prostranství Mlýnů Voženílek, kde je sraz mezi 15. a 16. hodinou, a odtud společný dojezd s pelotonem do Šimkových sadů. Tam bude autogramiáda a bohatý program po celý den v součinnosti s nordic walking,“ říká Iva Rokytková z organizačního týmu Na kole dětem.

„Víte, sport je vždy spojován se zdravím. Najezdil jsem po celém světě na vysokém kole desetitisíce kilometrů s touhou vyhrát závody a pokořit rekordy. Většinou se mi to dařilo. S věkem a získanými zkušenostmi přichází pokora. Uvědomuji si, že tohle všechno bych nedokázal, kdybych nebyl zdravý. Všichni takové štěstí bohužel nemají. Zatímco já jsem soupeřil vždy dobrovolně, některým lidem vstoupil do života soupeř nedobrovolný - nemoc. Jedná-li se o onemocnění onkologické, navíc už v dětském věku, bývá to většinou protivník velmi nesoucitný a zákeřný. Tyto děti musí často svádět nelítostný a tvrdý boj. Ony jsou pro mě ti hrdinové. Postavit se do čela pelotonu lidí, kteří chtějí takto nemocným dětem pomoci a podpořit je v jejich boji, je pro mě velkou ctí,“ s těmito slovy se stal cyklista Josef Zimovčák hlavní tváří projektu Na kole dětem. Není ale zdaleka jediným, kdo aktivně vyjádřil svou podporu. K akci se připojil například chirurg Pavel Pafko, kardiochirurg Jan Pirk, vedoucí lékař transplantační jednotky Petr Sedláček, Český klub olympioniků, královéhradecký velocipedista na vysokém kole Ivan Burkert i primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Více informací včetně soutěže „Virtuální cyklista“ naleznete na www.higbic. cz.

NORDIC WALKING

Nordic walking neboli severská chůze nebo také chůze s holemi patří v současné době k nejrychleji se rozvíjejícím druhům sportovní aktivity nejen v České republice. „Cílem naší části akce je nejen získat český rekord v největším počtu lidí chodících s holemi na jednom místě, ale zejména seznámit veřejnost se základy správné techniky nordic walking, zdůraznit preventivní účinky tohoto pohybu a demonstrovat vhodnost tohoto sportu,“ říká propagátorka této disciplíny Jaruška Morávková. „Jedná se o aktivní chůzi v pravidelném rytmu, kde jsou do pohybu zapojeny ruce i nohy. Tohoto efektu docílíme pomocí speciálních hůlek, které koordinují končetiny do jednolitého a pravidelného pohybu.“ Nordic walking je velice příjemný druh fyzické aktivity, kterou může vykonávat každý bez rozdílu pohlaví, věku či fyzické kondice. Výukové hodiny či kondiční procházky po Hradci nabízí občanské sdružení Nordic Walking live.

Program v Šimkových sadech 8.15 - 18 hodin.
9.15 - 11.15 pokus o překonání rekordu v největším počtu lidí chodících
s holemi
9.45 - 15.30 stanoviště pro výuku nordic walking (zapůjčení holí zdarma),
sedmiboj, zdravé občerstvení, měření krevního tlaku, konzultace
nutriční terapeutky a lektorek STOB, vystoupení taneční
skupiny Cheeky Cheerz a rockových kapel ZUŠ Na Střezině
16.30 příjezd pelotonu Na kole dětem, autogramiáda, doprovodný program.

Zdroj: Město Hradec Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“