Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Hosty obslouží nevidomí

V Hradci Králové se otevírá již tradiční možnost, aby navštívili kavárnu, v níž jim nezbude nic jiného než na čas nazírat svět perspektivou nevidomých a slabozrakých lidí. Ti v kavárně budou obsluhovat a zajistí i doprovodný program pro hosty.

Doprovodný program zahrnuje múzické činnosti, jako jsou autorská čtení prózy i poezie, hru na piano, kytaru či komentované kino. Temná kavárna otevře svá prostranství od 21. do 30. června ve vinném sklípku u Královny Elišky na adrese Dlouhá 194.

Projekt pořádá obecně prospěšná společnost Tyfloservis v Hradci Králové. Cílem akce je názorné zprostředkování podmínek, v nichž nevidomí lidé tráví svůj život. Tyfloservis rovněž oslavuje dvacáté výročí své existence, což má projekt taktéž připomenout.

„Návštěva Temné kavárny nabízí vidícím lidem nevšední zážitek, kdy se ocitají v úplné tmě, aniž by měli na očích tmavé brýle, které si mohou při prvním zaváhání či nejistotě sundat. Zjistí, že v dané situaci je všechno trochu jinak, než byli doposud zvyklí. Pro návštěvníky je to obvykle zážitek na celý život,“ uvedl ředitel hradeckého Tyfloservisu Josef Cerha. Kavárenské dveře se začnou otevírat v každou celou hodinu, kdy budou hosté uvedeni dovnitř.
Obsluhující z řad nevidomých provedou každého návštěvníka světem tmy a případně pomohou dodat jistotu a podporu. Telefonicky si lze objednat rezervaci na telefonním čísle 608 572 341. Projekt Temná kavárna je také součástí festivalu Divadlo evropských regionů.

Zdroj: Hradecký deník
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“