Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Do kraje míří olympijská kampaň Žijeme Londýnem

Kampaň Žijeme Londýnem zavítá do Královéhradeckého kraje. Pátou zastávkou na její cestě jednotlivými regiony České republiky bude ve středu 29. června Baťkovo náměstí v Hradci Králové. Dosud největší komunikační projekt Českého olympijského výboru seznamuje veřejnost s olympijskými idejemi, historií i přítomností největšího sportovního svátku a motivuje ji současně k aktivní podpoře českých reprezentantů na Hrách XXX. olympiády v Londýně 2012.

„Vzhledem ke střídání jednotlivých kontinentů nemusí Evropa v příštích dvaceti letech hostit letní olympijské hry. Londýn přitom leží téměř za rohem. Pro veřejnost máme k dispozici rekordní počet vstupenek na závody českých reprezentantů. Kampaní Žijeme Londýnem však chceme příznivce sportu nejen pozvat do dějiště her 2012, ale také jim připomenout olympijské tradice a ukázat, že respektování těchto ideálů může být i životní postoj. Královehradecký kraj byl vždy rodištěm vynikajících reprezentantů a úspěšných olympioniků – především lyžařů, atletů, judistů, cyklistů, sportovních střelců a fotbalistů. Český sport má v tomto regionu svou bohatou základnu," říká Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru.

VERNISÁŽ ZAHÁJÍ SPORTOVNÍ OSOBNOSTI

Slavnostní premiéra kampaně Žijeme Londýnem, nad níž převzala záštitu Asociace krajů České republiky, se uskutečnila v Brně 24. května. Poté se představila v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Olomouci a ve středu 29. června ji přivítá od 16 hodin Baťkovo náměstí v Hradci Králové. Její součástí bude putovní výstava velkoformátových fotografií připomínajících slavné okamžiky české sportovní historie. Návštěvníci se však mohou těšit také na taneční módní přehlídku sportovního oblečení, autogramiádu osobností a různé soutěže či kvízy. Moderátorem slavnostního odpoledne bude Jaromír Bosák. Na stejný den ráno je připraven vzdělávací program pro žáky základních škol z Královéhradeckého kraje.

Kampaň Žijeme Londýnem se na východ Čech vrací v krátké době podruhé. Její předzvěstí byl už ve dnech 9.–12. června příjezd originálního anglického doubledeckeru vybaveného multimediální technikou, který postupně navštívil Rychnov nad Kněžnou, Jaroměř, Hořice a Jičín.

V Královéhradeckém kraji vždy vyrůstali úspěšní reprezentanti a medailisté na olympijských hrách – lyžaři, atleti, judisté, sportovní střelci, cyklisté či fotbalisté. Stačí si připomenout několik slavných jmen: lyžaři Květa Pecková, Blanka Paulů, Šárka Záhrobská, střelci David Kostelecký, Ladislav Falta, atleti Jiří Kynos, Jaroslava Jehličková, cyklista Petr Matoušek, fotbalisté Zdeněk Pičman či Ladislav Vízek…

„Domnívám se, že kampaň Žijeme Londýnem představuje pozitivní příklad propagace sportu v té nejvyšší a nejušlechtilejší podobě – prostřednictvím slavné olympijské historie i přítomnosti. Veřejnost si tak v rámci chystaných aktivit připomene největší úspěchy našich sportovců, pozná neopakovatelnou olympijskou atmosféru a dozví se aktuální novinky z přípravy českých reprezentantů. Další program se navíc zaměřuje na žáky základních škol – představí jim sportovní vzory, přispěje k budování pocitu národní hrdosti a motivuje je i k pravidelnému pohybu. To považuji za velice významný přínos k rozvoji sportu mládeže v našem regionu,“ uvádí Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.

Vernisáže putovní výstavy se kromě oficiálních představitelů Královéhradeckého kraje, Českého olympijského výboru a dalších hostů zúčastní také bývalí špičkoví reprezentanti a úspěšní účastníci olympijských her. Jako sportovní zástupci regionu se objeví například sportovní střelci David Kostelecký, olympijský vítěz z Pekingu 2008, a Ladislav Falta, stříbrný z Mnichova 1972, Olga Charvátová-Křížová, bronzová sjezdařka ze Sarajeva 1984 a ředitelka Sportovní akademie ve Špindlerově Mlýně, judistka Michaela Vernerová-Kvačková a další sportovní osobnosti.

„Sportovní střelci nejsou na podporu fanoušků příliš zvyklí. Výjimkou je Itálie, kam chodí na závody mnohatisícové návštěvy. Také v Sydney 2004 sledovalo finále téměř dvacet tisíc příznivců! V Pekingu jich bylo méně, ale tam tehdy dost pršelo. Účast v Londýně zatím nemám jistou. Česká republika získala pro olympiádu v trapu dvě místa, ale konečná nominace vznikne až příští rok na základě aktuálních výsledků – hlavně na mistrovství světa a Evropy. Čeká mě asi boj do poslední chvíle," říká obhájce olympijského zlata David Kostelecký, jenž z ostatních sportů miluje především tenis.

„Jakákoliv akce na podporu sportu má smysl. Kampaň Žijeme Londýnem je důležitá i proto, že právě v průběhu olympijských her výrazně stoupá zájem o sport a děti i rodiče se rozhodují, jaké disciplíně se věnovat. Pro mne takovou motivaci představovala Věra Čáslavská. Stejně jako ona jsem toužila vyhrát zlatou medaili, a tak jsem se od pěti let věnovala sportovní gymnastice. Ve Zlíně jsme měly výborné družstvo, v němž to třeba Pořádková, Andrášová a Brázdová dotáhly až k olympijskému startu," vzpomíná Olga Křížová, k jejímž lyžařským odchovancům patří například sjezdař Ondřej Bank.

Ze současných sportovců z regionu mají naději na start v Londýně 2012 například sportovní střelci David Kostelecký a Jan Sychra, judisté Pavel Petřikov a Alena Eiglová, basketbalistka Michala Hartigová nebo triatlonistka Vendula Frintová.

SLAVNÁ HISTORIE NA FOTOGRAFIÍCH

Výstava velkých momentů českého olympismu bude nainstalována v Hradci Králové na Baťkově náměstí od středy 29. června po dobu jednoho týdne. Tvoří ji necelé tři desítky velkoformátových fotografií umístěných na osmi čtyřstranných prostorových panelech, přičemž každou fotografii doplňuje a do souvislostí uvádí příběh, který snímek provází.

Venkovní expozice začíná fotkou českých sportovců na slavnostním zahájení OH ve Stockholmu roku 1912 (tedy sto let před OH v Londýně 2012), kdy vůbec poprvé pochodovali s vlastní českou vlajkou, a končí nástupem na loňských zimních hrách ve Vancouveru, kde nese vlajku Jaromír Jágr. Nejstarší fotografie výstavy zachycuje Františka Jandu-Suka, vůbec prvního Čecha, jenž se umístil na olympijských stupních vítězů, když získal stříbrnou medaili v hodu diskem (1900). Další vzácné snímky ukazují například Emila Zátopka, Danu Zátopkovou či Věru Čáslavskou.

„Důraz je kladen zejména na snímky dynamické, ale také na fotografie zachycující emoce českých i slovenských olympijských vítězů a medailistů. Sportovce z Královéhradeckého kraje zastupují lyžařky – běžkyně na lyžích a trojnásobná olympijská medailistka z her v Lake Placidu 1980 i Sarajeva 1984 Květa Pecková a bronzová slalomářka z Vancouveru 2010 Šárka Záhrobská,“ doplňuje Milan Jirásek.

Zhruba dvě třetiny fotografií pocházejí z období 1992 až 2010, kdy mohlo hry přibližovat více českých fotografů – předtím to bylo spíš sporadické. Na výběru snímků v této expozici se významně podílel přední sportovní fotograf Jiří Koliš, kurátorem je výtvarný kritik Petr Volf. V rámci výstavy se v samostatném bloku představí i všech jedenapadesát vítězů olympijských her od roku 1924 do roku 2010, ať už reprezentujících Československo nebo Českou republiku.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLÁKY: KAŽDÝ MŮŽE BÝT VÍTĚZEM

Kampaň Žijeme Londýnem navštíví také školáky po celé České republice. Část projektu s názvem Každý může být vítězem je zaměřena na žáky 6. a 7. tříd základních škol. V Hradci Králové se ho zúčastní více než 250 žáků v Kongresovém centru Aldis (Eliščino nábřeží 375) ve středu 29. června v době od 9 do 10 hodin.

Součástí programu, který moderuje také Jaromír Bosák, jsou filmové sestřihy významných okamžiků z československé a české olympijské historie, beseda se sportovními legendami Kateřinou Neumannovou a Olgou Křížovou. Pro účastníky je připraven interaktivní program se znalostními kvízy a soutěžemi z oblasti sportu, zeměpisu, historie, ekologie a zdravého životního stylu. Školáci budou také dlouhodobě soutěžit o účast při televizním natáčení s vybraným reprezentantem v Olympijském magazínu na ČT4.

„Ne každý se může stát špičkovým sportovcem. Chceme však ukázat, že olympijské hodnoty mají univerzální platnost a lze je uplatnit i mimo sport," zdůrazňuje Milan Jirásek.

DOUBLEDECKER DORAZÍ ZNOVU

Originální anglický doubledecker, který brázdil silnice Královéhradeckého kraje počátkem června, se do regionu vrátí – stejně jako výstava fotografií i vzdělávací program – do začátku olympiády v Londýně ještě jednou.

„Olympijský“ doubledecker tovární značky Bristol byl vyroben v roce 1959. Jeho maximální konstrukční rychlost dosahuje 85 kilometrů za hodinu. V České republice je registrován jako historické vozidlo na veteránských značkách. Je vybaven multimediální technikou a představuje informační základnu o všem, co souvisí s Českým olympijským týmem a olympiádou v Londýně.

V prostorách doubledeckeru se fanoušci mohou díky velkoplošné obrazovce dozvědět více o kampani Žijeme Londýnem i o možnosti, jak zakoupit vstupenky na olympiádu 2012. Zároveň zde jsou připraveny počítačové konzole. Návštěvníci si připomenou také slavné olympijské momenty nebo mohou poslat vzkaz svému oblíbenému sportovci. Červený dvoupatrový veterán absolvuje během kampaně celkem 128 zastávek po celé České republice.

KAMPAŇ ŽIJEME LONDÝNEM V ČÍSLECH

• 14 navštívených krajů
• 28 vernisáží výstavy fotografií
• 28 zastávek vzdělávacího programu pro školy
• 128 jednodenních zastávek doubledeckeru po celé republice

SLAVNOSTNÍ VERNISÁŽE ŽIJEME LONDÝNEM DO ZAČÁTKU PRÁZDNIN

Úterý 24. 5. Brno
Sobota 4. 6. České Budějovice
Pondělí 13. 6. Ústí nad Labem
Úterý 21. 6. Olomouc
Středa 29. 6. Hradec Králové

Fanoušci mohou sledovat novinky kampaně Žijeme Londýnem na webových stránkách www.zijemelondynem.cz či na Facebooku www.facebook.com/olympijskytym.

SCÉNÁŘ SLAVNOSTNÍHO ODPOLEDNE KE KAMPANI ŽIJEME LONDÝNEM, STŘEDA 29. ČERVNA – HRADEC KRÁLOVÉ, BAŤKOVO NÁMĚSTÍ, 16 HODIN:

10:00 h Otevření expozice fotografií pro veřejnost
16:00 h Slavnostní zahájení výstavy, rozsvícení panelů
16:05 h Módní přehlídka Alpine Pro
Vystoupení sportovních hostů a autogramiáda
(David Kostelecký, Olga Křížová, Ladislav Falta, Michaela Kvačková)
Soutěž s moderátorem Jaromírem Bosákem
Autogramiáda sportovních hostů
Módní přehlídka Alpine Pro
Soutěž s moderátorem
Autogramiáda sportovních hostů
17:45 h Zakončení programu

Autor: Alexandr Kliment

Zdroj: Královéhradecký kraj
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“