Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Výstava "Společenský život hmyzu"

Kdy: do neděle 11. září 2016 od 9:00 do 17:00 hodin
Kde: Regionální muzeum a galerie Jičín - Muzeum hry, Valdštejnovo nám. 1, Jičín, 506 11

Již od roku 2013 putuje Českou republikou výstava s názvem „Společenský život hmyzu“ z dílny jihlavského muzea. Na toto léto se doslova „zahnízdila“ ve výstavní chodbě jičínského muzea.

Když se mluví o společenském životě, málokdo z nás si představí mraveniště či termitiště. Ale i hmyz má bohatý sociální život, který si v ničem nezadá se životem ostatních skupin živočichů. Ba naopak ho v mnohém předčí. Návštěvníci se tak mohou na výstavě dozvědět, že švábi patří k nejstarostlivějším rodičům v živočišné říši, samečci much nosí svým vyvoleným zásnubní dárky, termiti pěstují houby velikosti žampiónů, mravenci mají své paní učitelky a mnoho dalších zajímavých informací. Texty výstavy jsou doplněné velkým množstvím trojrozměrných předmětů. Z jičínských sbírek je to například část hnízda mravence dřevokazného nebo výjimečně velké hnízdo vos útočných, které bylo získáno z půdy jednoho z domů v Holíně. Určitým zlatým hřebem výstavy jsou insektária s živým hmyzem. Přes jejich sklo je možné doslova v živém přenosu sledovat společenský život mravenců, švábů či strašilek. Doprovodné aktivity k výstavě pak zahrnují hry, které pobaví nejen děti, ale také dospělé.

Více informací: http://www.muzeumhry.cz/

Zdroj: hkregion
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“