Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Staré hračky u Ládínka

Kdy: do 30.4.2015
Kde: Předměřice nad Labem, Průmyslová 127

Ve třech expozicích jsou ke shlédnutí hračky z doby Československa, přibližně z let 1950 - 1992, i několik starších. V první expozici jsou umístěny hračky na klíček, na setrvačník i na dálkové ovládání kabelem prezentované pod značkou ITES, od spojených firem Koh-i-noor a Gama z Trhových Svin. Autíčka na setrvačník i bez pohonu od firem IGRA a SMĚR, Tatrasmalt i dřevěná od Tofy, plechová autíčka ze Zbrojovky, durolinová zvířátka, na ploše 150 x 250 cm jezdí plechová mašinka Merkur.

Zajímavostí je nafukovací formule od firmy Fatra Napajedla vyrobena před rokem 1957 a autíčka bakelitová, vyráběná ze stejného materiálu jak se dříve vyráběly zásuvky a vypínače. Druhá expozice připomene veliká autíčka na písek, plastovou Tatru 138, dřevěnou Tatru 111 a další. Nalezneme zde i hračky náchodské firmy KDN, kam se soustředila také výroba hraček od firem, kde s výrobou hraček končily. V této expozici jsou i panenky, berušky a jiné malé hračky různých výrobců. V expozici třetí se nacházejí hračky, které byly za doby Československa k nám dováženy. Jsou zde k vidění mašinky Piko z NDR, autíčka z Polska, Maďarska i NDR. Expozici doplňují československé hry a stavebnice. Nechybí ani " angličáky" z Velké Británie.

Zdroj: Informuji

ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“