Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

LiStOVáNí Lukáše Hejlíka – GOTTLAND

Kdy: pátek 6. února 2015 od 18:00 hodin
Kde: Divadlo DRAK, Hradec Králové

LiStOVáNí Lukáše Hejlíka – GOTTLAND Vodopád informací a souvislostí o Česku v 20tém století, o kterých jste možná ani netušili.Známý polský reportér vytěžil ze svých pobytů v Čechách „výbušnou“ knihu o naší zemi. Témata, z nichž některá patří k „neuralgickým“ bodům novodobých dějin českého národa a byla u nás zpracována v dlouhé řadě knih, shrnuje autor na několika stránkách a přináší v nich svůj pohled člověka odjinud, pohled neotřelý, nezatížený, který by mohl vést k reflexi opomíjených kapitol naší národní povahy. Kniha vypráví o ikonách českého kolektivního vědomí, fenoménech nedávné české historie (rodina Baťů, Lída Baarová, Jan Procházka, Marta Kubišová, Jaroslava Moserová), ale také o osudech postav, které nebyly zatím hlouběji zpracovány ani samými Čechy (sochař Otakar Švec, který projektoval největšího Stalina na Zemi; Karel Fabián, spisovatel, který po únoru 1948 odmítl svou minulost a orwellovským způsobem vymazal a nahradil sám sebe; neteř Franze Kafky, která nechce hovořit o svém strýci).

Kniha byla v roce 2007 oceněna Cenou varšavských knihkupců, autor je za ni rovněž nominován na nejprestižnější polskou literární Cenu Niké.

Knihu doprovázejí fotografie známého fotografa Pavla Štechy. Chystá se rovněž německé, francouzské a maďarské vydání. HRAJÍ: Alan Novotný, Lenka Janíková, Lukáš Hejlík Délka: 55 minut

Zdroj: Divadlo DRAK
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“