Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Vyplňte si životopis i motivační dopis Europassu on-line

V letošním roce rozšířil Europass nabídku svých služeb a vedle on-line přístupného životopisu a dalších dokumentů, s pomocí kterých mohou zájemci o práci prokázat vše, co umí, nabízí i on-line přístupnou šablonu k vyplnění motivačního dopisu. Šablona motivačního dopisu Europassu je velmi návodná a při vyplnění Vás provází konkrétními radami, jak motivační dopis sestavit. S jeho pomocí tak napíšete motivační dopis se všemi náležitostmi, které má mít.

Psaní motivačního dopisu je vhodné věnovat patřičnou pozornost, jde o důležitý prostředek, jak zaujmout personalistu nebo zaměstnavatele. "Motivační dopis funguje spolu s životopisem, je proto vhodné, aby se informace v těchto dvou dokumentech doplňovaly, ale nekopírovaly," radí personální konzultantka Markéta Borecká. Je třeba pamatovat na to, že personalisté mají k dispozici životopis i motivační dopis a pročtení těchto dokumentů jim pomůže získat představu o tom, jak se hodíte na nabízenou pozici. Jak motivační dopis, tak životopis Europassu je možné vyplnit on-line a uložit jako soubory ve Wordu nebo pdf.

Motivační dopis je dobré přizpůsobit vždy aktuálně nabízené pozici, o kterou máte zájem. Neznamená to, že musíte vždy vyplnit prázdný formulář nebo napsat dopis celý znovu, ale je potřeba určité pasáže motivačního dopisu přizpůsobit pozici, např. vhodným výběrem minulých pracovních zkušeností nebo zmíněním dovedností a schopností důležitých pro danou pozici. Co se týče délky, motivační dopis by neměl přesáhnout jednu stranu formátu A4, lepší je z pohledu personalistů stručný a výstižný dopis, který zaujme: kromě úvodního odstavce a rozloučení stačí dva až tři odstavce.

Novinkou Europassu je také možnost propojení s LinkedIn pro všechny, kdo mají na této sociální síti vytvořený profesní profil. Pokud profil máte a chystáte se navíc napsat životopis, jednoduše při vyplnění on-line životopisu stisknete tlačítko "LinkedIn profil" (vpravo nahoře) a údaje se Vám tímto nahrají do životopisu. Nahrané údaje si pak můžete upravovat podle toho, jak chcete. Z důvodu nové funkce propojení životopisu s profilem na LinkedIn byly spuštěny v říjnu 2014 nové stránky (https://europass.cedefop.europa.eu/editors/cs/cv/compose) s moderní grafikou, které jsou kompatibilní i s tabletem.

Kromě odkazu na web, kde je možné motivační dopis i životopis vyplnit, najdete na stránkách Europassu (http://www.europass.cz/) i praktické rady a tipy, jak dokumenty vyplnit.

Zdroj: Europass
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“