Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Mars na dohled

Na podzim roku 2013 se vydaly k Marsu dvě kosmické sondy. Jako první startovala Mars Orbiter Mission (MOM) populárně zvaná Mangalyaan. Indická agentura pro kosmický výzkum (ISRO) ji prezentuje především jako technologickou misi. Američané sondu MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) vyslali ukázkově hladkým startem 18. listopadu 2013. Do cíle má MAVEN podle plánu dorazit 22. září 2014, MOM o dva dny později. Obě sondy zaujmou velmi protáhlé oběžné dráhy okolo planety. Umožní to kombinovat detailní výzkum povrchu a atmosféry s měřeními, jež vyžadují větší odstup. Po stále úspěšně pracujícím robotu Curiosity na povrchu Marsu je orbitální průzkum v tuto chvíli dalším nezbytným krokem na cestě za poznáním planety.

Čím se mají dvě nové marsovské sondy zabývat a co se očekává, že nám prozradí především výzkum atmosféry, se dozvíte při přednášce "Mars na dohled", kterou pořádá Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové v sobotu 20. září 2014 od 17 hodin.

Zdroj: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“