Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Hradecký Majáles

Osmý ročník Hradeckého Majálesu přináší řadu novinek. Přesouvá se z prostředí Šimkových sadů do větších prostor louky za Piletickým potokem a jako historicky první festival v ČR nabídne bezkontaktní platby. Bohatý je jako obvykle i doprovodný program.

Díky novému a většímu prostoru nabídne letošní Majáles ještě bohatší program na 5 hudebních scénách. Festival tradičně nabízí to nejlepší z české a slovenské hudební scény. Mezi hlavní taháky osmého ročníku Majálesu patří například Tomáš Klus, Chinaski, Horkýže Slíže, Mig 21, Mandrage, Monkey Business, Vypsaná fixa a další. Prostor dostanou opět i studentské kapely.

Organizátoři i letos chystají plno překvapení. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na speciální architektonický design hlavní scény stavěný přímo pro Majáles.


Doprovodné akce:

Tradičně bohatý bude i program doprovodných akcí. Majálesový týden otevřou v úterý 22. dubna od 8 hodin souboje studentů ve florbalové bitvě škol. Od 13 do 17 hodin se potom koná na náměstí 28. října (u OD Tesco) projekt Hradec Králové - univerzitní město, ve kterém se hradecké vysoké školy prezentují před veřejností a budoucími uchazeči o studium.

Jednotlivé ukázky jsou vedeny přímo studenty a prakticky prezentují činnosti, na které se fakulty zaměřují. Velký úspěch měla vloni fakulta informatiky s dálkově ovládanými roboty, či filozofická fakulta s ukázkami z jejich archeoparku.

Letos se návštěvníci mohou těšit na ukázku broušení pravěké sekyry, vyzkoušet si tvorbu vlastní pečetě, komunikaci bez mluvení nebo mletí mouky. Pro sportovce pak informace, jak se nezpotit a pro milovníky magie odhalíme tajemství filmařů a kouzelníků. Vědecky založení zvědavci vyzkouší fyzikální kouzla s ohněm a výboji na vlastní kůži. Ani letos pak nebudou chybět dálkově ovládaní roboti. Obě akce se ve stejných časech opakují i ve středu.

Čtvrtek 24. dubna bude již tradičně patřit bruslařům a akci Hradec na bruslích. Startovat se bude v 18 hodin z Ulrichova náměstí a na účastníky čeká trasa dlouhá 7 km. Letos to bude již počtvrté, co se budou po městě prohánět nadšenci na kolečkových bruslích! Otevírá se tak jedinečná možnost zabruslit si v ulicích centra Hradce Králové, které běžně patří hlavně autům a autobusům. Jízda městem je vhodná i pro méně zdatné bruslaře, pro rodiče s dětmi a dokonce i pro maminky s kočárky.

Bruslaři mají na celé trase zajištěn doprovod městské policie a na všech křižovatkách zelenou. Trasa vede podél majálesového městečka a účastníci si tak mohou s denním předstihem prohlédnout majálesový areál s největšími pódii v historii hradeckého majálesu.

Na páteční dopoledne se pak mohou těšit děti, jelikož je pro ně připraven Majáles pro nejmenší, letos s tématikou Krkonošských pohádek. Nebude tak chybět populární trio Anče, Kuba, hajnej.

Na páteční poledne je připraven Majálesový průvod, který za účasti kandidátů na Krále majálesu, jejich družin a všech zájemců vyrazí od Májky postavené na Masarykově náměstí skrz město směr Majáles Open Air na louku za Piletickým potokem.
Časový harmonogram doprovodných akcí:
Úterý 22. dubna Florbalová bitva škol 8:00 - 16:00
Hradec Králové - univerzitní městečko 13:00 - 17:00
Středa 23. dubna Florbalová bitva škol 8:00 - 16:00
Hradec Králové - univerzitní městečko 13:00 - 17:00
Čtvrtek 24. dubna Hradec na bruslích 18:00 - 19:00
Pátek 25. dubna Majáles pro nejmenší 9:30 - 11:30
Majálesový průvod 12:00 - 13:00
Majáles Open Air 13:00 - 23:30

Časový harmonogram Majáles Open Air: http://www.hradeckralove.org/file/7774

Zdroj: Město Hradec Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“