Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Jiří Lehejček - Grónsko a Špicberky aneb Dvě sezóny v Arktidě

Z původního termínu se přednáška přesunula na čtvrtek 20. března od 17:00 hod. v konferenčním sále v 5. patře Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové.

Arktická divočina se stane po dvě léta naším domovem. Podíváme se společně na místa daleko za polárním kruhem, kde vládnou ledovce, pobřeží je členěno hlubokými fjordy a příroda je zde stále jako kdysi – nespoutaná a pro někoho až překvapivě živá. Podnikneme společně 170 km dlouhý přechod – “Arctic Circle Trail“ – barevnou grónskou tundrou, při němž nás budou provázet sobi a dobrou noc nám popřejí polární lišky. Projdeme se po ledovcích Svenbreen a Ebbabreen a na lodi si z blízka prohlédneme do moře ústící Nordenskiöldbreen. Nakoukneme do severské kuchyně plné ryb, pižmoních salámů, sobích steaků a tuleního guláše. Neopomeneme ani návštěvu původně sovětského důlního města Pyramiden. Málokdo by také čekal neprostupné pralesy – přesto zavítáme do dvou, které se snad ani nemůžou více lišit jeden od druhého. A na závěr neodmítneme ani pozvání do domu grónského lovce, který nás nechá vyspat na sobích kožešinách za svitu polární záře. Vypravíme se zkrátka do krajin, které jsou jiné.

Plakátek: http://svkhk.cz/getattachment/Akce/Pojdme-si-povidat/Clanky/19--3--Jiri-Lehejcek---Gronsko-a-Spicberky-aneb-Dv/Gronsko_pozvanka.jpg.aspx

Zdroj:
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“