čtvrtek 29. září 2011 | Zpracoval(a)
Petra S. Lyková
Ochutnat nejen různé speciality, ale také krajová jídla nebude problém. V Lipkách v Hradci Králové se totiž nachází nově otevřená restaurace U Študáka. Vařit a obsluhovat tam budou samotní studenti oboru číšník a kuchař Střední škola služeb obchodu a gastronomie. Získají tím praxi.
Restaurace je umístěna v objektu bývalé pekárny. Nabízí 40 míst k sezení. Má k dispozici promítací plátno a multimediální zařízení, takže může sloužit firmám jako školicí salonek. Provozovna bude otevřená zatím od 9 do 14. 30.
„Vzhledem k tomu, že se jedná o školní zařízení a předmětem činnosti je vařit obědy a kvalitně obsluhovat, bude provoz v režimu školy. To znamená denní provoz i prázdniny. Nebráníme se však změně a celodennímu provozu. Zákazník si řekne sám, co potřebuje,“ prozradila Matyková. V restauraci bude pracovat přibližně pět osob a žáci školy. „Za chod restaurace je odpovědná provozní, na place bude učitelka odborného výcviku se žáky – číšníky,“ doplnila Helena Matyková a dále prozradila „Denně se budou vařit dvě polévky a čtyři druhy jídel. Vedle klasické kuchyně nabídneme krajové speciality, sezonní jídla, jako je zvěřina, zabijačka, ale také škubánky a krkonošské kyselo.“
Zdroj: Hradecký deník