Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Hradcem zazní Rock (for People)

Do Hradce se sjede třicet tisíc nadšenců z celé Evropy a město se tak stane centrem rocku zhruba na necelý týden. Nejen muzika bude hlavní linkou těchto dní, ale i například unikátní recyklační program. Organizátoři ve spolupráci s městem také umožní návštěvu festivalu skupině seniorů, v jednání je i účast dětí z hradeckého diagnostického ústavu. Akce ze zařazena v královéhradeckém Calendariu Regina.

Speciálně bude upraven i režim městské dopravy, která bude vyhrazena účastníkům festivalu na trase terminál hromadné dopravy a letiště. Náklady této pohodlné a účastníkům vstřícné dopravy uhradí organizátor. „Děláme vše proto, aby transit účastníků měl minimální dopady na plynulost dopravy ve městě, proto jsme kromě kyvadlové dopravy vyjednali úzkou spolupráci s Českými drahami: lidé, kteří v termínu 1. až 5. července zamíří na Rock for People do Hradce, si mohou koupit zpáteční jízdenku s platností do 6. července za poloviční cenu. Je však nutné, aby si jízdenku nechali ve Festivalparku orazítkovat,“ upřesňuje za organizátora Jiří Hlinka a dodává, že samozřejmostí je vzájemná koordinace se složkami integrovaného záchranného systému. Zejména s městskou či státní policií.

Recyklační program uvnitř areálu a následný sběr odhozených odpadů kolem areálu bude prováděn v průběhu i po skončení festivalu. V loňském roce se podařilo shromáždit celkem 70 tun odpadu. Díky využití recyklace v areálu na třídící lince umístěné v jednom z hangárů se dále podařilo separovat přes 55 tun odpadu (papír, sklo, plasty, hliník apod.), které byly dále recyklovány.

„Díky jednání s městem počátkem tohoto roku se podařilo i ve spolupráci s komisemi místních samospráv najít kompromis v otázce hlukové zátěže,“ upřesňuje Hlinka.

„Město má zájem na tom, aby se festivaly v Hradci Králové konaly. Od prvopočátku činí opatření ve věci případného hluku, pořádku v okolí areálu, organizace dopravy a bezpečnosti a vede dialog s nájemcem areálu a pořadateli festivalu,“ dodal Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Do Hradce už nezavítají festivaly Summer of Love či Pleasure Island, které byly v minulých letech doprovázeny stížnostmi na hluk z řad občanů i komisí místních samospráv.

Letošní Rock for People, na kterém vystoupí na 140 kapel, 20 DJ´s a dvě desítky divadelních souborů a dalších „živých“ projektů, se v hradeckém Festivalparku koná od 2. do 5. července. Vedle zahraničních hvězd v čele s My Chemical Romance, Paramore, Bullet For My Valentine, Pendulum, The Streets, Sum 41, písničkářkou Kate Nash, White Lies, The Wombats, německých Digitalism nebo roztančených Asian Dub Foundation do Hradce Králové zamíří i česká špička v čele s Tata Bojs, Nightwork, Třemi sestrami, Chinaski nebou skupinou Kryštof, která v Evropa 2 šapitó naposledy představí svůj téměř tříhodinový koncert Kinotour. Byla potvrzena i účast Debbi. Tahákem pro seniory bude písničkář Pavel Bobek. Více na www.rockforpeople.cz.

(Martinek Lukáš Ing., referent - zahraniční vztahy MMHK)

Zdroj: Město Hradec Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“