Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

50 let vesmírných letů člověka

50 let vesmírných letů člověka aneb Kosmonaut Gagarin byl první a pozval nás všechny do vesmíru.

V úterý 26. dubna v 17.00 hod. jste všichni srdečně zváni do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové na přednášku Mgr. Karla Bejčka, která se koná u příležitosti 50. výročí startu prvního člověka do vesmíru.

Přednáška přinese pohled na tento první let a na samotného Jurije Gagarina. Pak se podíváme na všechny kosmické lodi pro lety lidí do blízkého okolí naší planety a na Měsíc. Také se podíváme na současnou mezinárodní orbitální stanici ISS. Prohlédneme i statistiky: málokdo ví, že ve vesmíru už bylo 517 lidí (v době psaní textu), z toho mnozí 6x atp. Třetí a poslední část přednášky bude věnována přímo člověku a jeho pobytům ve velmi nepřátelském prostředí. Ano, vesmír je svým vakuem, zářením a beztíží stálým nepřítelem člověka a jeho techniky. Něco si povíme o zdraví kosmonautů, problémech tělesných i psychických a také o přínosu vesmírných letů pro život a zdraví lidí na Zemi.

Mgr. Karel Bejček pracuje na Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové, je členem České astronomické společnosti – astronautické komise.

Přednáška se koná v konferenčním sále knihovny.

Zdroj: Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“