Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Rizika internetového obchodování

Ověřovat pravdivost uvedených údajů je nezbytností
Před svým prvním internetovým nákupem získejte co nejvíce informací. Více o tom, jak postupovat naleznete na stránkách www.bezpecny-nakup.cz (APEK - Desatero pro bezpečný nákup na internetu).

Protože ověřování pravdivosti uvedených informací při obchodování přes internet je obtížné, je bezpečnější přebírat objednané zboží pokud možno osobně. Pro platbu volte raději dobírku, neriskuteje tak nedodání zboží za předem provedenou platbu. Je tu však další riziko, že místo objednaného zboží obdržíté zboží bezcené, které neodpovídá vaší objednávce.
Nedůvěru by měly vzbuzovat nejrůznější slevy nebo tzv. výhodná cena, která je oproti běžné ceně daného výrobku značně nižší. Nedůvěřujte ani zaručeným rychlým oznámením a návodům, jak přijít rychle a snadno k penězům. Za těmito sděleními se ve většině případů skrývají podvodníci, které je díky virtuální anonymitě obtížné dohledat.

Další informace naleznete na http://www.policie.cz/clanek/rizika-internetoveho-obchodovani-567809.aspx

Zdroj: Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“