Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Sledujte přelety Mezinárodní kosmické stanice a raketoplánu

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové informuje:

Postupné přibližování raketoplánu Discovery k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) můžeme sledovat na naší obloze. V pátek 25. února můžeme stanici pozorovat dvakrát. Poprvé se objeví nízko nad JJZ obzorem v 17:37 a bude se sunout přes jih směrem k východu. Nejvýš na obloze bude o tři minuty později, okolo 17:42 nám zmizí z dohledu. Raketoplán bude od ISS ještě daleko, dá se očekávat, že ji bude následovat po podobné dráze o několik desítek minut později. Druhý páteční přelet začne vynořením ISS v 19:12 na ZJZ a tři minuty na to ji budeme mít přesně nad hlavou poblíž jasné hvězdy Capelly ze souhvězdí Vozky. Spojení raketoplánu se stanicí je plánováno na sobotu 26. února okolo 20. hodiny. První sobotní přelet začne v 18:03 na JZ. Za tři minuty stanice vystoupá poměrně vysoko nad jižní obzor mezi souhvězdí Býka a Blíženců. V její bezprostřední blízkosti bude druhý objekt nepřehlédnutelné jasnosti – raketoplán Discovery. Sestava zmizí z dohledu okolo 18:09. Po 95 minutách nás čeká další přelet. Obě tělesa se objeví v 19:38 na Z těsně vedle právě zapadající planety Jupiter. Nedojde-li v letovém plánu k posunům, bude do spojení zbývat něco přes 20 minut. Stanice a raketoplán budou už vzájemně tak blízko, že je nebude možné očima rozlišit. Sestava bude mířit do souhvězdí Kasiopeji, ale než k němu doletí, zanoří se v 19:40 do stínu Země. Podrobnou tabulku přeletů (http://www.heavens-above.com/PassSummary.aspx?satid=25544&lat=50.217&lng=15.833&loc=Hradec+Kralove&alt=0&tz=CET) najdete na serveru Heavens Above. Odkaz je nastaven na pozorovatele v Hradci Králové. V pátek i v sobotu budeme za příznivého počasí sledovat stanici a raketoplán během našich programů pro veřejnost. Více o pozorování přeletů v blogu Kosmické manévry nad našimi hlavami (http://janvesely.bigbloger.lidovky.cz/c/179046/Kosmicke-manevry-nad-nasimi-hlavami.html).

Zdroj: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“