Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Jak se učí v Himálaji

http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/hradecaci-ucili-deti-v-himalajskych-horach20110222.html

Kargyak je odloučená vesnice v indickém Himaláji v nadmořské výšce 4200 m n. m., jedno z posledních míst, kde přežívá původní tibetská kultura. Vesnice donedávna neměla školu a děti musely odcházet do vzdálených internátů nebo se nikdy nenaučily číst a psát. Občanské sdružení Surya dostavělo v září roku 2008 speciálně navrženou ekologickou školu přímo vytápěnou sluneční energií.

Hradečané Petra Kykalová a Radim Špilka zde strávili pět měsíců coby dobrovolní učitelé.

O svých zážitcích z cesty, učení a setkávání s odlišnou kulturou se se zájemci podělí 14. a 16. března.

Program:

5. 3. - 31. 3. 2011 Výstava fotografií: Život v Himálaji
Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové, 2. patro, Galerie Automat.
Zakladatel sdružení Surya a iniciátor stavby Sluneční školy Jan Tilinger s Ondřejem Cundrem mapují na svých snímcích těžký život obyvatel indické části Himálaji.

Pondělí 14. března v 18.15: Promítání filmu Cesta ke Sluneční škole
Univerzita Hradec Králové, budova A, AULA.
Režisér Tomáš Obermaier o svém dokumentárním snímku z roku 2008 říká: „Film Cesta ke Sluneční škole vypráví o výstavbě základní školy ve vesničce Kargyak v indické části Himálaje a také o putování za tímto nejvzdáleněji osídleným místem ležícím v nadmořské výšce 4200 metrů. Projekt chce všem přiblížit život ve vysokohorských podmínkách s důrazem na tým českých dobrovolníků, který tu celý projekt dokázal zrealizovat.

Středa 16. března v 18 hodin přednáška: Jak se učí v Himálaji
Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové, konferenční sál.
Přednáší Petra Kykalová a Radim Špilka, kteří vyučovali ve Sluneční škole jako dobrovolní učitelé od ledna do května 2010. Během přednášky seznámí přítomné s 200 km dlouhou cestou po zamrzlé řece, která vede do vesnice Kargyak, kde škola stojí.

Přítomní uslyší o životě izolované vesničky uprostřed velehor, kde vyrostla základní škola pro děti, která umožní místním, ale i dětem z okolních vesnic, dosáhnout potřebného vzdělání. Dozvíte se, jak vypadá život a vyučování v nadmořské výšce 4200 metrů. Akci podpořily Univerzita Hradec Králové a Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové.

Další informace na webových stránkách: www.surya.cz.

Zdroj: Hradecký deník
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“