Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Dějiny dopravy - od monoxylonu po raketoplán

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové vás zve na přednášku "Dějiny dopravy - od monoxylonu po raketoplán".

O úžasných dějinách dopravy bude vyprávět přednáška Vladimíra Sochy v sobotu 15. ledna 2011 od 17 hodin.

Dějiny dopravy mají historii tak dlouhou, jak dlouho existuje sám člověk. Již pravěcí hominidé potřebovali cestovat na dlouhé vzdálenosti a uměli si cesty krátit objevováním stezek a využíváním znalostíterénu. Velmi dlouho však jediným dopravním prostředkem byly jejich nohy. Po skončení poslední doby ledové nastal další posun díky vynálezu monoxylů - člunů, vydlabaných z jediného kusu kmene. Kromě toho se tehdy objevily také první primitivní sáně a sněžnice. Zlomovým okamžikem pak bylo zejména ochočení koně, k němuž došlo asi před 6 000 let. Tento nedoceněný lidský společník se stal nejvýznamnějším dopravním prostředkem na dobu dalších 58 století a byl částečně nahrazen až železniční dopravou ve "století páry". Moderní dopravní prostředky vědecko-technického věku (jako je motorka, auto nebo vrtulník) jsou i po mnoha desítkách let stále ještě vlastně žhavou novinkou. Dějiny dopravy vyvrcholily kosmickými lety, které v posledním půlstoletí umožnily člověku opustit atmosféru naší planety.

Plakátek k akci naleznete na stránkách http://www.astrohk.cz/news/prednasky/prd110115.pdf

Zdroj: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“