Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Jsou ve vesmíru další Země?

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové vás zve Vás na přednášku RNDr. Františka Blaháka, CSc. o družici Kepler, extrasolárních planetách a jejich vyhledávání "Jsou ve vesmíru další Země?"

Astronomové už našli více než 490 planet obíhajících okolo jiných hvězd než Slunce. I když známe už celé planetární soustavy, v žádné z nich jsme zatím nenašli planetu opravdu podobnou Zemi. Ve všech případech jsou tyto tzv. exoplanety mnohem větší než Země nebo příliš blízko ke své mateřské hvězdě, často obojí. Zemi nejpodobnější planeta Gliese 851g zase obíhá okolo červeného trpaslíka, tedy hvězdy, která je mnohem menší než Slunce. Planetu opravdu se vším všudy podobnou Zemi stále ještě hledáme.

Podrobnosti uslyšíte na přednášce v sobotu 23. 10. 2010 od 17 hodin.

Zdroj: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“