Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Filmový plakát | Filmy Karla Zemana

Kdy: do 28. února 2017
Kde: Bio Centrál, Hradec Králové

Výstava představuje sérii devatenácti plakátů k filmům Karla Zemana od předních československých a polských výtvarníků a studentů.


Karel Zeman:

byl český filmový režisér, výtvarník, loutkář, animátor a reklamní grafik. Vystudoval obchodní školu a kurs reklamního kreslení. S animací a trikovými záběry, kterými se proslavil ve filmu Cesta do pravěku, začal profesionálně v roce 1943 ve filmových ateliérech ve Zlíně, když společně s Hermínou Týrlovou a Bořivojem Zemanem pracoval na snímku Vánoční sen. Již předtím si však doma natáčel amatérské loutkové filmy.

Mezi jeho nejznámější animované filmy patří ve své době velice populární filmy o panu Prokoukovi, dále též snímek Inspirace, kde v unikátním něžném poetickém filmu nechal oživnout skleněné figurky, což byl v té době zcela ojedinělý revoluční čin, neboť do té doby bylo sklo považováno za materiál pro animaci zcela nevhodný.

Natočil řadu světově vysoce ceněných celovečerních hraných filmů s unikátní výtvarnou a trikovou stránkou a poetikou, z nichž nejznámější jsou Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Na kometě, Ukradená vzducholoď a Cesta do pravěku.

Často bývá označován za pokračovatele francouzského filmaře Georgese Mélièse.

Výstavu zapůjčila filmová galanterie Terryho ponožky.

Zdroj: Bio Centrál
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“