Informační centrum pro mládež mladým lidem a pracovníkům s mládeží zdarma poskytuje informační a poradenské služby z oblastí týkajících se mladých lidí (vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU)

Evropané jdou k volbám. A co vy?

Evropané jdou k volbám. A co vy? - je název článku, který vyšel v novém (květnovém) čísle studentského časopisu Studenta na straně 75.
Rozhodně doporučujeme k přečtení. Odkaz na stránku s článkem: http://issuu.com/studenta/docs/studenta_kv__ten_2014/74?e=1325897/7855987

"Pro 46% Čechů znamená Evropská unie svobodu, možnost volného cestování, studia a práce. K volbám ale svůj názor na další vývoj Evropské unie vyjádřit nechodí. Počet voličů, kteří dorazili v předešlých letech k volbám do Evropského parlamentu, nedosahuje 30%. Rozhodování "tam někde v Bruselu" pro české občany nemá význam. Většina z nich totiž netuší, že až 70% rozhodnutí na půdě Evropského parlamentu ovlivňuje jejich život."


Dále se na webu studenta.cz zamýšlí politolog nad tím, proč by podle něj neměli studenti eurovolby podcenit.
Článek se jmenuje "Politolog Radko Hokovský: Pro občany je těžko uchopitelné, o co v eurovolbách jde" a naleznete ho zde: http://eu.studenta.cz/politolog-radko-hokovsky-pro-obcany-je-tezko-uchopitelne-o-co-v-eurovolbach-jde/article/1849

"... je nutné říct, že by mladí lidé měli mít zájem o všechny volby. Ač to zní jako klišé, podílejí se při nich na vytváření vlastní budoucnosti... Faktem ale je, že na evropské úrovni vzniká nějakých 60–70 % pravidel, která potom platí i v České republice. Přijít by tedy měli proto, že svým hlasem podpoří více liberální, více konzervativní, více sociální, více zelené, nebo více nacionalistické směřování Evropské unie."

"Letošní volby budou mít velký dopad. Od posledního volebního období se EU změnila. Prošla hospodářskou krizí, která se sice podařila stabilizovat, ale určitě není překonaná. Volby určí, jak se bude v následujících letech nakládat s financemi. V Evropské unii nyní totiž soupeří dva směry. Levicový, který se snaží investovat do hospodářského růstu a druhý pravicový, který spíše dbá na úspory a na omezování výdajů. Ve volbách se tedy ukáže, jakým směrem se unie vydá."


Zdroj: Studenta
ICM je spolufinancováno sdružením YMCA, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Královéhradeckým krajem a Městem Hradec Králové

YMCA, MŠMT, Královéhradecký kraj, Město Hradec Králové

YMCA v ČR je držitelem titulu „NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží“